Interessante sites

Inspiratie en Social Media

Pinterest
Op onze pinterest verzamelen we inspiratie omtrent het thema ‘duurzaamheid’. Van het zelf maken van sieraden tot het maken van meubels tot het maken van je eigen cosmetica. Neem ook een kijkje!
pinterest.com/groenebak

Social Media
Ook op de Social Media zijn we actief. Op onze facebook en twitter brengen we onder andere leuke nieuwtjes, initiatieven en websites naar voren.
facebook.com/degroenebak
twitter.com/degroenebak

Samenwerkingen en Partners

Transition Towns Castricum
Transition Town Castricum is een beweging die een positief en lokaal antwoord is op klimaatverandering, het opraken van goedkope olie en de financiële crisis. Er worden activiteiten georganiseerd om lokale veerkracht te vergroten. Met De Groene Bak organiseren we met Transition Towns elke laatste zaterdag van de maand verschillende events zoals een Repair Café en Kleding Ruil Event.
castricum.transitiontowns.nl

Eetbaar Heemskerk
Onze vrienden en buren in Heemskerk hebben een gemeenschapstuin verwezenlijkt in het hart van Heemskerk. Hier telen ze met de buurt samen velen soorten groenten, fruit en kruiden. De opbrengst hiervan mag door iedereen worden geplukt. Met De Groene Bak steunen we dit initiatief en leren we van elkaar op bijvoorbeeld de Netwerkavond Voor Moestuinders waarbij Eetbaar Heemskerk ook aanwezig was.
www.eetbaarheemskerk.nl

Youth In Action
De Groene Bak wordt georganiseerd met steun van het Europese jongerenfonds Youth in Action. Youth in Action geeft subsidie en ondersteuning aan Europese projecten voor jongeren. Het doel van het programma is de actieve betrokkenheid van jongeren bij de maatschappij en bij Europa te vergroten.
www.youthinaction.nl

CALorie
CALorie is een organisatie die zich inzet voor duurzame energie in de CAL gemeente (Castricum-Limmen-Akersloot). Ze stimuleren het kiezen van duurzame energie-aanbieders en kijken samen met de gemeente naar het zelf opwekken van energie door middel van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.
www.calorieenergie.nl

Duurzamer leven

How To Green Your Home
In het boek “How To Green Your Home” staan veel kleine makkelijk uit te voeren tips die je helpen om stap voor stap jouw huishouden een stukje groener te maken. Een ander voordeel van het boek: Geen ellenlange lappen tekst maar duidelijke mooi opgemaakte overzichtelijke pagina’s met elk een ander onderwerp. Het boek is ook gewoon online in te kijken dus je hoeft het niet gelijk te kopen (dat kan altijd later nog).
www.howtogreen.nl

The Good Family
The Good Family is een interessante en mooie site waarop je allemaal ideeën kan vinden om jouw leven te verduurzamen. De site is ook nog supermooi opgemaakt en elke maand verschijnen er weer nieuwe tips en ideeën.
www.thegoodfamily.nl

Mileu Centraal
Op de site van Milieu Centraal zijn veel handige tips en tests te zien om je leven te verduurzamen. Zo is er de ‘Groente- en Fruit Seizoenskalender’ en de ‘Energie Bespaar Wijzer’.
www.milieucentraal.nl

De Groene Meisjes
De Groene Meisjes bloggen op een leuke manier over van alles en nog wat omtrent het thema duurzaamheid. Van voeding tips tot veganistische recepten tot product recensies tot kijkjes in huizen met tweedehands spullen.
www.degroenemeisjes.nl

Greenzine
Greenzine is een online magazine met veel verschillend groen nieuws en artikelen over onder andere recycling, gadgets en duurzame uitvindingen.
www.greenzine.info

Duurzaam voedsel

Voedzo
Op de site van Voedzo staat veel informatie over gezond en natuurlijk eten. Door de vele informatie en recepten kan je makkelijk beginnen om (in stapjes) gezonder te gaan eten door bijvoorbeeld meer volkoren producten te gaan eten in plaatse van witte of door minder geraffineerd suiker te gebruiken en meer natuurlijke bronnen te kiezen.
voedzo.nl

Flexitariër
Geen vlees eten is goed voor zowel de dieren als de natuur. Vegetariër worden is voor veel mensen een te grote stap maar wat dacht je er van om flexitariër te worden? Een flexitariër is iemand die een of meer dagen in de week geen vlees eet. Op de site van de Flexitariër is meer informatie te vinden en een heleboel lekkere recepten zonder vlees.
flexitarier.nl

Damn Food Waste
In Nederland wordt veel voedsel verspild en weggegooid. Damn Food Waste is een initiatief die dit tegengaat. Op hun site geven ze tips om minder eten weg te gooien. Verder organiseren ze bijvoorbeeld lunches die gemaakt zijn van voedsel wat anders zou zijn weggegooid.
damnfoodwaste.com

Tas Toe
Tas Toe is een organisatie die de doggybag sociaal acceptabel wil maken in Nederland. Verschillende restaurants zijn al aangesloten bij Tas Toe. Bij deze restaurants kan je als je eten over hebt zonder je te schamen een doggybag mee vragen!
www.tas-toe.org

Chocolatemakers
‘Chocolatemakers’ maken milieuvriendelijke chocolade, bijvoorbeeld door cacaobonen met een zeilschip op te halen in Afrika en naar hun fabriek te vervoeren met bakfietsen.
chocolatemakers.nl

Kromkommer
Kromkommer richt zich op het weggooien van afgekeurde groenten zoals komkommers die te krom zijn en daarom niet ‘mooi’ staan in het schap. Zij zorgen ervoor, samen met telers en andere ketens, om deze groenten alsnog in de winkel te krijgen of in de keukens van restaurants.
kromkommer.wordpress.com

Streekboxen
De streekbox is een doos met streekproducten van het seizoen, die thuisbezorgd wordt. Minimaal 15 stuks (brood, groenten, fruit, zuivel en speciale dingen zoals vruchtensap) en ze zijn te krijgen in een vlees-variant en een vegetarische variant.
www.dekrat.nl
www.hellofresh.nl

Moestuinieren

Makkelijke Moestuin
De Makkelijke Moestuin is gebaseerd op het ‘Square Foot Gardening’ principe. Een Makkelijke Moestuin is makkelijk te onderhouden en kan gewoon in je eigen tuin of op je balkon gemaakt worden. Op de site van de ‘Makkelijke Moestuin’ is meer informatie te lezen en kan je ook het superhandige boek bestellen.
www.makkelijkemoestuin.nl

Groente Ruilen
Heb je een moestuin en heb je zoveel te oogsten dat je het niet meer in je eentje op kan? Op de website van GroenteRuilen kan je kijken welke andere tuinders in jouw omgeving ook groente over hebben en kan je gaan ruilen.
www.groenteruilen.nl

Tweedehands

Overzicht kringloopwinkels
Op deze site staat een overzicht van alle kringloopwinkels in Nederland
www.kringloopwinkels.net

Kringloop-info – Kringloopwinkel in Castricum
Ook op deze site kan je een overzicht van alle kringloopwinkels in Nederland vinden, waaronder de Muttathara in Castricum.
www.kringloop-info.nl

De Natuur in

PWN
Een simpel wandelingetje in de natuur kan ook al heel rustgevend werken. Op de site van PWN is informatie te zien over de verschillende natuurgebieden aan de Noord-Hollandse kust. Ook is er informatie te zien over bezoekerscentra en verschillende wandel- en ontdektochten.
www.pwn.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *