Elke maand zetten we een groente of fruit in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan raapstelen. Deze groente is nog niet zo populair maar toch zie je hem steeds vaker in de supermarkt liggen of kom je hem tegen op de markt. Jorinde laat in deze blog zien wat je kunt maken met raapstelen.
Wat zijn raapstelen eigenlijk?
Raapstelen is een voorjaarsgroente die je meestal ook echt alleen in het voorjaar kan krijgen (van maart tot en met mei). De blaadjes zien er een klein beetje uit als rucola. Raapstelen worden per bos verkocht, maar soms ook los. Soms zitten er nog wortels aan maar soms krijg je alleen het loof.
Raapstelen zijn soms te vinden in de supermarkt maar op de markt heb je meer kans. Raapstelen kan je niet te lang bewaren want dan worden de bladeren slap. Het beste kan je ze in de koelkast bewaren.
Zelf kweken kan natuurlijk ook! Zaadjes kan je vinden bij een natuurwinkel, tuincentrum of ekoplaza. Of online bij bijvoorbeeld De Bolster: https://www.bolster.nl/zoeken?zoekwoord=raapstelen
Je kunt raapstelen op verschillende manieren klaarmaken: koken (ongeveer 5 min), wokken (2m min.) of gewoon rauw eten in een salade.
Recepten
Er zijn verschillende recepten waarin je raapstelen kunt gebruiken. In een salade, risotto, frittata of stamppot.
Couscoussalade met raapstelen, tomaatjes en feta
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185555/couscoussalade-met-raapstelen
Stamppot met raapstellen met verschillende variaties
http://www.puurgezond.nl/homemade/homemade/article/stamppot-raapstelen/
Risotto met raapstelen en rucola
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R7536/risotto-met-raapstelen-en-rucola
Raapstelen frittata met tuinbonen
http://www.deliciousmagazine.nl/2012/05/04/raapstelenfrittata-met-tuinbonen-en-spinaziesalade/