Groente van de maand december: boerenkool!

Elke maand zetten we een groente of fruit in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan boerenkool. Want wat is nou een decembermaand zonder boerenkool? Laurette laat in deze blog zien dat je met boerenkool echt wel meer kunt maken dan alleen boerenkoolstamppot met worst.

Boerenkool – Supergroente

Boerenkool is niet zomar een groente, je kan het met een gerust hart een supergroente noemen. Neem 100 gram boerenkool en je hebt je dagelijkse hoeveelheid vitamine A, C en K met gemak binnen. Het zit ook nog eens vol met vitamine B6, calcium en magnesium. Kom maar op met die sterke botten dus! De anti-oxidanten verbeteren je huid, de vitamine C je immuunsysteem en boerenkool werkt ook nog eens ontstekingsremmend. En voor vegetariërs en veganisten onder ons: het is een ideale groente vanwege het hoge ijzergehalte!

Voor De Groene Bak is duurzaamheid ook erg belangrijk. De boerenkool is heel milieuvriendelijk: van alle koolsoorten is hij het makkelijkste te telen en hij is het meest winterhard. En hij is heel snel rijp, waardoor er veel van geteeld (én gegeten) kan worden.

Recepten

Nu kennen de meeste van ons boerenkool waarschijnlijk als stamppot met worst. Zelf heb ik met vrienden al een paar jaar de missie om zoveel mogelijk recepten met boerenkool uit te proberen. Want ja: er is echt zoveel mogelijk met boerenkool. Van stoofpot tot salades, en van soep tot zelfs pannenkoeken.

Stamppotvariates
Je kan natuurlijk prima variëren met de klassieke stamppot. Bak een uitje met wat paprika en chorizo en voeg dat toe voor een Spaanse variant. En als je meer houdt van mediterraanse sferen: voeg rozemarijn, cannellini bonen en zongedroogde tomaatjes toe en gebruik Catalaanse braadworsten in plaats van rookworst. En Oosters kan natuurlijk ook nog. Kook de aardappelen en boerenkool met een boemboe groene curry, schep speklapjes om hoisin woksaus en gebruik deze in plaats van rookworst, en voeg sesamzaad, kokosmelk en een bosuitje toe aan de stamppot. En de vegetariërs en veganisten onder ons kunnen de rookworst vervangen door gebakken champignons met een uitje en een teentje knoflook.

Stoofpot
Onze grote favoriet is de boerenkool-bonen-stoof. Doordat je rozemarijn en knoflook toevoegt krijgt de boerenkool extra veel smaak. En deze stoofpot met eieren is ook erg lekker. Hoewel het ons eerlijk gezegd nooit lukt om die eieren in 10 minuten gaar te laten worden. Dus die kan je ook los erbij bakken.

Pesto
Maak een boerenkoolpesto door het volgende in een blender of keukenmachine te mixen: 2 grote bekers rauwe, fijngesneden boerenkool; een handje vol peterselie en/of basilicum; 2 teentjes knoflook; een halve beker walnoten; een citroen (het sap en 4 eetlepels geraspte schil); 4 eetlepels olijfolie; en zout en peper.

Pannenkoeken!
Ooit eens op een kerstdiner gemaakt, maar nog steeds een grote hit: de boerenkoolpannenkoek. Het klinkt niet als het meest culinaire hoogstandje, dat geef ik meteen toe. Maar echt waar, het is écht lekker! En ook nog eens heel makkelijk: bak pannenkoeken zoals je dat gewend bent. Meng verse boerenkool met een gesneden rode peper. Smeer de pannenkoek in met kruidenroomkaas en rol ze op met de boerenkool. Jummie!

En nog veel meer!
Op internet zijn genoeg recepten te vinden. Bijvoorbeeld van een boerenkoolsmoothie, boerenkoolsoep en op ons lijstje staat ook nog een boerenkoolsalade. En wat dacht je van boerenkoolchips? Er is nog genoeg uit te proberen dus!

Wat is jouw favoriete recept met boerenkool? Laat het ons weten in de comments of op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *