Groente van de maand november: de pompoen

Elke maand zetten we een groente of fruit in het zonnetje. Een groente die op dit moment erg populair is is de pompoen. We horen wel eens van mensen dat ze bijna nooit pompoen eten, omdat ze niet weten hoe ze het moeten bereiden. Jorinde laat in deze blog zien dat het bereiden van een pompoen helemaal niet zo moeilijk is.

Zelf snijd ik de pompoen eerst doormidden met een groot mes. Vervolgens leg ik de twee helften plat neer en schil ze met de dunschiller. Daarna schraap ik de pitten en eruit en snijd de helften in repen waarna ik ze in blokjes snijdt. Soms kan je ook de schil eten, maar dit hangt er een beetje vanaf wat voor pompoen je hebt. Soms is de schil vrij hard en heeft lelijke grijze stukken (die kan je er beter afschillen). De Allerhande heeft ook een handig filmpje gemaakt hiervoor:

Pompoen kan je in veel verschillende gerechten gebruiken: van pasta’s tot curry’s tot taart. Deze recepten zijn mijn favorieten:

pompoenpasta
Pas­ta met krui­di­ge pom­poen­saus en gei­ten­kaas
In plaats van pastasaus kan je ook een blik tomatenblokjes gebruiken.

10864806244_c5560bfc62_c
Vegetarian pumpkin Curry
In plaats van ‘pumpkin puree’ gebruik ik blokjes pompoen, die ik in de kokosmelk zacht smoor. Verder kan je ook alleen zwarte bonen doen en de andere bonen vervangen door wortel: ook erg lekker! Als curry puree gebruik ik de Tika Masala van Ekoplaza. De quinoa vervang ik vaak door mie. De zwarte bonen kan je ook vervangen door doperwtjes. Er zijn dus veel variaties mogelijk!

Hartige-pompoentaart-met-spinazie-en-feta-06
Hartige taart met pompoen, spinazie en feta.
Ik vervang vaak de spinazie door snijbiet, want dat groeit in mijn tuin en kan ik zo plukken. De smaak is vergelijkbaar.

P-1
Pumpkin Pie Cupcakes
In dit recept gaat de, vooral in Amerika bekende, Pumpkin Pie Spice. Hier in Nederland ook wel bekend als koekkruiden.
(Recept voor Pumpkin Pie Spice)

Dit recept staat op mijn lijstje om nog eens te proberen:
pumpkin-lentil-shepherds-pie
Pompoen Shepherds Pie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *