Duurzaam klussen in huis

Vorig jaar hebben mijn vriend en ik samen een huis gekocht. Een huis met een achtertuin, want dat wilden we allebei al heel lang. Eindelijk konden we dan een moestuin beginnen. Ik ben er achter gekomen dat er heel wat bij komt kijken wil je een huis kopen. Bovendien stond ons veel werk te wachten aangezien het jaren-50 huis nogal verouderd was, en volgens de beschrijving ‘nodig toe aan een facelift’. Het huis had een flinke opknapbeurt nodig. En hoe doe je dat eigenlijk, duurzaam je huis verbouwen?

Allereerst wordt er een hoop gestript, oude bouwmaterialen worden vervangen door nieuwe(re), dus zit je een tijd lang met veel puin en troep. Steenpuin, oude gloeilampen, restjes verf, je kunt veel afval gescheiden inleveren bij het afvaldepot van de gemeente. Hierdoor komen er geen potentieel gevaarlijke stoffen terecht tussen het ‘gewone’ afval. Het inleveren van GFT-afval, glas, papier, klein gevaarlijk afval, kleding, oud ijzer en grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval is kosteloos (hiervoor heb je wel een pasje nodig). Dit is doorberekend in de Afvalstoffenheffing, aldus de website van de gemeente. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk oude materialen te hergebruiken; zo hebben we de originele Bruynzeel drempels geschuurd en gelakt, en hebben we de oude plafondbalken omgezaagd in raggels (met dank aan onze familie). De blanke laminaatvloer in de woonkamer is niet helemaal onze smaak, deze hebben we laatst gelegd in één van de slaapkamers boven. Zonde om weg te gooien, nog prima te gebruiken. In de woonkamer ligt een nieuwe vloer, ditmaal met goede vloerisolatie die de warmte reflecteert.

Er moet veel gebeuren in ons huis, en we kunnen helaas niet alles tegelijk aanpakken. Daarom moeten we keuzes maken, waar beginnen we mee? Wat heeft de meeste prioriteit? We besloten om te beginnen met de woonkamer, zodat we na ons werk in ieder geval één gezellige kamer zouden hebben om te ontspannen. Het plafond bleek geïsoleerd te zijn met oude kleding: oude wollen dekens, een Afghaanse jas, oude doeken. Verrassend wat je zoal tegenkomt bij het strippen van een kamer. Dit zet je aan het denken: wat scheelt het eigenlijk in euro’s, om te isoleren? En maakt het dan ook nog uit met welk materiaal je dit doet? Informatie hierover kon ik vinden op deze website van MilieuCentraal. Op www.verbeteruwhuis.nl kun je ook advies opvragen, afgestemd op jouw woning.

Na een paar maanden in ons nieuwe huis, stond voor de tweede keer een meneer van onze (groene) stroomleverancier voor de deur. Of de stand van onze meter wel klopte, het week namelijk nogal af van hun gemiddelde. Wat bleek? We hadden de vele gloeilampen in huis vervangen door led-lampen, hebben een led-tv, gebruiken geen wasdroger maar een waslijn. We letten bij de aankoop van elektrische apparaten altijd goed op het energielabel. Dit verklaarde het enorme verschil in ons energieverbruik, vergeleken met de vorige bewoners.

Onze volgende stap: het verbouwen van de zolder; een nieuwe dakkapel en dakisolatie. Hierover een volgende keer meer, want we zijn nog lang niet klaar met klussen. Als je van plan bent zelf te gaan klussen in huis: bedenk eerst goed wat prioriteit heeft, welke investering zal zich snel terugverdienen? Sloop voorzichtig zodat je materialen opnieuw gebruiken kunt, zoals drempels en planken. Bewaar restmateriaal, dikke kans dat je dit later weer gebruiken kan. Beperk de hoeveelheid afval die je maakt, en lever deze gescheiden in.

Plafond isoleren

One thought on “Duurzaam klussen in huis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *