Brandnetels: meer dan alleen een prikplant

Dat je van die akelige prikplanten als brandnetels toch nog iets nuttigs kunt maken, bewijst NETL. De kleding die ze maken van brandnetels is luchtig, toch heerlijk warm, blijft goed in model (zelfs geschikt voor de wasmachine) en ziet er ook nog goed uit!

Een paar jaar geleden verkocht Bob Crebas zijn Marktplaats voor een mooi bedrag en had daarmee de handen vrij voor een nieuw project. Ooit had hij gehoord hoe de Hunebedbouwers brandnetels gebruikten om zichzelf mee warm te houden en hij besloot dit, enkele eeuwen later, nieuw leven in te blazen. Hij kocht met zijn vrouw een flink stuk land in de N.O.polder, en gebruikte na intens onderzoek een deel van het land om een speciaal soort lange stevige brandnetels te telen. In Italie werden de vezels tot garen gesponnen, in Staphorst, en bij grotere producties in Litouwen, tot kleding gebreid. Met veel tamtam is het onder de naam Brennels op de markt gebracht.

Maar helaas, inmiddels sloeg de recessie toe en de toch wat exclusieve en daardoor wat duurdere kleding verkocht niet zo goed als verwacht. De droom was prachtig: er zouden wel 20 winkels komen en de productie zou flink opgevoerd kunnen worden in de loop der jaren…… Uiteindelijk bleef alleen de winkel op het Netl terrein over. Een prachtig park overigens, met een geweldige zwemvijver en een heerlijk restaurant , waar biologisch voedsel, (met brandnetels) wordt geserveerd. En helaas, vorig werd besloten om ook deze winkel en de webshop te stoppen: te weinig belangstelling.

En wat een gelukkie dat Marleen en ik nou net op het juiste moment: een dag voor sluiting op de uitverkoopdag daar binnenliepen en onze slag konden slaan. Want wat heerlijk dragen toch die brandnetels!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *