Zon er Bij?

Zon er Bij?

Zoals de trouwe lezer al weet, houdt De Groene Bak zich bezig met onze grote vriend de Bij. Niet alleen door te bloggen maar ook door actief een plek te creëren waar er gifvrije bloemen kunnen groeien. Hier zal De Groene Bak mee doorgaan, want de terugloop van de Bij is niet zomaar gestopt. Iedereen moet meedoen: tuinen, openbaar groen, bloementelers, bedrijven, noem het maar op.

Het gaat er voornamelijk omSolar panels in field of sunflowers dat er weer genoeg plekken bij komen waar de Bij kan overleven. Een recent document uit Engeland wees op de uiterst positieve effecten wanneer een open veld, zoals een weiland wordt ingericht als zonne-installatie. Door een combinatie van het installeren van een aantal zonnepanelen op palen en dit ecologisch bewust in te richten, wordt een stuk land van een bijen-woestijn veranderd in een walhalla voor de Bij (en kWh voor de mens).

Zonnepanelen op palen nemen slechts zeer weinig plek in. Onder, naast en omheen kunnen zeer veel verschillende bloemen, grassen en ander soortige planten groeien. Ongeveer 40% van de grond van een ‘open veld installatie’ is bedekt onder de zonnepanelen, maar dan nog is ongeveer 95% bruikbaar vBloemPaneeloor de natuur. Bovendien komen er bij een ‘open veld installatie’ buitengewoon weinig mensen en geeft de levensduur van de zonnepanelen (20+ jaar) de garantie dat er ook daadwerkelijk wat tijd gegund wordt aan de natuur.

Hebben we daar plaats voor in Castricum? Hebben we een veld die nu een soort bijen-woestijn is? Jazeker! En dit gebied staat ook nog eens zeer negatief in het nieuws de laatste tijd. Het is Noord-End tot en over de Schulpvaart. Het zou erg mooi zijn als hier een Bijen Bewuste Zonnecentrale wordt gerealiseerd. Zowel voor de Bij als voor de doelstelling van Calorie om in 2030 energieneutraal te zijn.

Noord-EndHet gebied van Noord-End is immers groot genoeg (meer dan een hectare) voor een installatie van 1 megawat vermogen en tevens nog ruim zat voor alle andere gebruikers. Dat zijn dan 400 panelen à 250 Wattpiek waar omheen allerlei groen kan groeien. Serieuze carbon-storage en aanbod voor bijen.

 

Een postcoderoosje?
(als deze vakterm je niet bekend voorkomt, klik dan hier)

 

One thought on “Zon er Bij?

  1. Leuk idee! Mooie combinatie van meerdere duurzame doelstellingen, heb je hierover al contact opgenomen met Calorie? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *