Wonen zonder energie-rekening

Voor wie het in Nederland allemaal niet snel genoeg gaat met de energie-transitie is er een lichtpuntje aan de horizon gekomen. Het gaat hierbij om zodanig goed renoveren van de bestaande bouw dat er aan het eind van de rit geen geld overmaakt hoeft te worden aan de energie maatschappij. Energie0 of Nul op de Meter.

Een voortrekker op dit gebied is de organisatie Energie-Sprong die nu al een aantal grote bouwers tot interessante resultaten laat komen. Ongekend voor de bouwwereld is het wijdverspreid inzetten van prototypes waarin enorm veel verschillende concepten worden getest. Van luchtwarmtekoppelingen tot het prefab bouwen van de gevels.

Ikzelf was onlangs op bezoek bij een open dag van een prototype in Heerhugowaard van BAM Wonen. Een zeer inspirerende woning waar heel veel aan verspijkerd is en vele lessen zijn geleerd. Spiksplinter nieuw aan de buitenkant en vrijwel niets veranderd aan de binnenkant. Zo houden de bouwers de overlast voor de bewoners tot een minimum tijdens de ingrijpende verbouwing.

Nu heeft BAM een geheel blok opgeleverd voor woningcoöperatie Woonwaard. Zie de foto. Het is bijna niet voor te stellen dat dit karakterloze jaren 60 bouw was!

Energiesprong Klaar

Woonwaard doet enthousiast mee met de Energiesprong. Dit houdt in dat er 100.000 woningen Energie0 verbouwd gaan worden, allemaal voor verschillende woningcoöperaties in het hele land. Helaas voor Castricum is Kennemer Wonen geen deelnemer.

Maar de organisatie Energie Sprong denkt verder en wil de particuliere markt aanboren. Dit onder de noemer: “Mijn huis verdient het!” Nu de grote bouwers hun eerste “producten” afleveren zijn er talloze particuliere huizen die aangepakt kunnen worden. Ook kleine en middelgrote bouwers kunnen deze ontzettend grote markt aanboren. Ze zullen wel snel moeten zijn want de grote bouwers zien hun kans schoon!

Toch moeten er nog wel wat slagen gemaakt worden. Er moet nog wel wat geïnnoveerd worden en ook de prijs moet nog flink zakken voor de particuliere markt, maar het begin is er! Ook CALorie denkt daar zo over en heeft inmiddels een werkgroep opgestart die voortvarend te werk gaat.

De groenste energie is de energie die je niet uitgeeft. En als je een huis een jasje heeft hoef je hem ook nauwelijks te verwarmen. Zo weinig dat zelfs de gasmeters worden verwijderd. En dat heeft grote positieve klimaat en geopolitieke effecten. Een lichtpuntje dus, iets om in de gaten te houden.

Gasmeter

Interessante links:

www.energiesprong.nl
www.calorieenergie.nl

Twitter:
@hanskerkhof24 (Manager bij Bam die de Energiesprong daar doet)
@Greenspirator (van Energiesprong)

RTL aflevering: www.rtlxl.nl/#!/gemist/ons-huis-verdient-het-317491

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *