Groenten zijn niet vies

“Eet jij alleen vegetarisch? Dat is toch helemaal niet lekker! Eet je dan alleen aardappels en groenten?” Dat is iets wat ik vaak hoor.. Veel Nederlanders zijn gewend aan de Hollandse pot: een berg aardappels, een stuk vlees en een prakje groenten. Zij denken dan ook vaak dat ik als vegetariër alleen het stukje vlees weg laat en wat meer groenten eet. Vroeger at ik maar weinig groenten en toen ik helemaal stopte met het eten van vlees kreeg ik problemen met ijzertekort. Ik moest meer groenten gaan eten van de dokter alleen vond ik die gekookte prak naast de aardappels helemaal niks.

Nadenken over wat je eet
Laatst las ik het boek ‘Mindful eating’. Hierin wordt beschreven dat door bewuster keuzes te maken met je eten je veel gezonder kan leven en ook nog eens kan afvallen. Een aspect wat omschreven stond in het boek was de ‘half om half regel’. Je bord met eten moet minstens voor de helft uit groenten bestaan. Dit kan je bijvoorbeeld bereiken door per persoon 20 gram pasta minder te koken en dit te vervangen door 20 gram groenten meer. Zo blijft je bord even vol maar is het een stukje gezonder. (Aardappels vallen officieel wel onder de groenten maar omdat ze veel koolhydraten bevatten moet je ze niet bij de half om half regel tellen.) Voor veel mensen is dit geen aantrekkelijk idee: nog meer van die zompige gekookte groenten op je bord. Gelukkig is er een enorme voorraad aan recepten met groenten, ook met vlees erbij, die ook nog eens superlekker zijn! Ga bijvoorbeeld eens naar de website van Allerhande of Smulweb. Zoek bijvoorbeeld eens in de categorie vegetarisch. Je komt zo een paar honderd recepten tegen waarin groenten op een lekkere manier verwerkt zijn. Experimenteer eens met verschillende pasta-recepten of maak eens een hartige taart vol met groenten. Lekker en creatief eten hoeft echt niet alleen in een restaurant, het kan gewoon thuis! En meestal kost het niet eens zoveel tijd om te bereiden. Voor de liefhebber van de Hollandse prak zijn er ook tientallen stamppot recepten die veel lekkerder zijn dan de standaard andijvie met aardappels en jus. Probeer bijvoorbeeld eens een stamppot met broccoli, tomaatjes, pijnboompitjes en geraspte kaas.

Biologische groenten
Meer groenten eten is dus gezonder en er zijn superveel recepten die deze groenten ook nog eens een stuk lekkerder maken. Ik ben gezonder gaan eten maar ik wil ook duurzamer gaan eten. De laatste tijd zijn de genetisch gemodificeerde groenten van Monsanto flink in opspraak en ook de pesticiden komen vaak voorbij in het nieuws. Deze pesticiden zijn niet alleen slecht voor de bijenpopulatie maar ook voor jou zelf. Deze pesticiden blijven ook na het wassen nog gedeeltelijk op de groenten zitten die je opeet. Om deze redenen ben ik de laatste tijd gaan kiezen voor biologische groenten. Deze groenten worden op een natuurlijke manier verbouwd met natuurlijke onkruid- en ongediertebestrijding. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje eens op ‘Verse Ooogst’ om te kijken hoe dit in zijn werk gaat. http://www.verseoogst.nl/oplocatie/oirschot-organics-bv

Veel meer geld kwijt?
De reden dat veel mensen geen biologische groenten kopen is omdat deze groenten duurder zijn. Dit is vrij logisch want biologische groenten worden op de ‘normale’ manier verbouwd wat langer duurt dan de versnelde processen van de niet-biologische groenten. Ik geef liever iets meer uit aan biologische groenten dan dat ik gif binnen krijg van de niet-biologische groenten. Maar biologische groenten hoeven niet altijd duurder te zijn. Koop bijvoorbeeld altijd seizoensgroenten, dan ben je sowieso goedkoper uit. Het is eigenlijk gek dat veel mensen alle groenten op elk tijdstip van het jaar met dezelfde prijs verwachten terwijl dit direct tegen de natuur in gaat. Zomergroenten kunnen wel in de winter worden verbouwd maar dit kost veel energie (kassen, uv lampen, import, etc) en dit zie je natuurlijk terug in de prijs. Milieucentraal heeft een groenten- en fruitkalender gemaakt waarop je kan zien welke groenten nu in het seizoen zijn: www.milieucentraal.nl/themas/milieubewust-eten/groente-en-fruitkalender

Zelf doe ik sinds een aantal weken mijn groenten-boodschappen op de biologische groentenkraam op de markt. Op de markt zijn de (biologische) groenten een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Voor rond de 15 euro heb ik een bak met groenten en fruit waar ik en mijn vriend de hele week gevarieerd van kunnen eten. Dit vergt wel wat vooruit-planning want je wilt natuurlijk geen eten weggooien. Ik zoek altijd een aantal recepten uit die op elkaar ‘aansluiten’. Heb ik bijvoorbeeld een recept gevonden voor een groenten-lasagne met ricotta waarvan ik maar een half bakje gebruik, dan zoek ik voor de dag erna een ander recept uit waarbij ik de andere helft van de ricotta gebruik. Op de markt kan je ook alleen maar seizoensgroenten kiezen. Is iets op in de groentekraam, dan is het ook op, volgende zomer weer. Een ander voordeel van de markt is dat de meeste groenten uit de omgeving komen wat weer vervoerkosten en vervuiling scheelt.

Vind je het nog steeds te duur om in één keer over te gaan op biologische groenten? Begin dan met het vervangen met de groenten die het slechts voor je zijn wat betreft pesticides. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van How To Green Your Home waar ook veel tips in staan betreft biologische groenten. Op deze pagina kan je een aantal voorbeelden zien van groenten en fruit waarvan het meer loont om ze biologisch te kopen: http://issuu.com/theothers/docs/htgyh/47?e=0

Alle links op een rijtje
Recepten op Allerhande: http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/
Recepten op Smulweb: http://www.smulweb.nl/recepten/
Artikel over Monsanto: http://nos.nl/audio/510756-monsanto-brengt-de-dood-bestrijdingsmiddelen-zijn-bijzonder-giftig.html
Artikel over pesticiden in je eten: http://www.milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/europeanen-krijgen-zonder-het-te-weten-het-gif-glyfosaat-binnen
De effecten van glyfosaat (Roundup) op bodem, gewas en consument; nieuwe ziekten in
GM-mais en GM-soja en daarmee gevoerde dieren: http://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/DonHuber%20over%20glyfosaat-verslag.pdf
Red de bij: http://reddebijen.nl/
Verse Oogst: http://www.verseoogst.nl
De groenten- en fruitkalender: http://www.milieucentraal.nl/themas/milieubewust-eten/groente-en-fruitkalender
How to green your home: http://www.howtogreen.nl
Een overzicht van biologische kramen op de markt: http://www.biologischemarkt.nl/index.php?main_page=biologische_boerenmarkten
Biologische Noordermarkt in Amsterdam: http://www.boerenmarktamsterdam.nl/

WP_20130921_005

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *