Winddelen

Soms loop je wel eens te denken hoe je kan helpen de wereld te beteren. Niet dat je in je eentje de hele wereld kan verbeteren, maar je kan wel bijdragen aan een betere wereld. Maar, hoe doe je dat dan?

Aangezien mijn vriend en ik geen eigen (lees koop-) woning hebben, plaats je niet zo snel zonnepanelen op het dak. En een energiezuinige auto moet ook maar net binnen je budget passen. Energiezuinig leven is wel een optie, dus vervang je de lampen in huis voor energiezuinige en je staat een paar minuten minder onder de douche. Maar vooralsnog blijft het daarbij. Is dat nou alles wat je zou kunnen doen voor een betere wereld?

Toen werd ik gewezen op ‘winddelen’. Wat zijn dat nou weer, was mijn eerste reactie. Het woord zegt het al: winddelen, wind delen. Eigenaar worden van een stukje windmolen, waardoor je de opgewekte windenergie deelt. Hierdoor ben je groen bezig: je stimuleert groene energie én je ontvangt deze groene energie.

Ik was er wat sceptisch over. Gedachtes als: ‘Dan ben je weer eigenaar van een windmolen, hoe zit dat dan met onderhoud of stel dat hij stuk gaat?’ ‘Dat kost vast meer geld dan dat hij opbrengt.’ ‘Je zit er weer jaren aan vast, stel je voor dat we verhuizen?’ en ‘Wat als we meer energie gaan verbruiken of juist minder, hoe zit dat dan?’ kwamen boven.

Op www.windcentrale.nl staat een uitgebreide beschrijving over Winddelen en er staan antwoorden op mijn en vele andere vragen. Stiekem werd ik zelfs erg enthousiast door wat er op de website beschreven staat!

Als je meedoet en je eigen Winddelen koopt, dan word je samen met duizenden anderen eigenaar van een windmolen. Je betaalt 1 keer een bedrag om één of meer winddelen te kopen en hebt daar de komende 12 tot 20 jaar profijt van op je energierekening: je krijgt namelijk gratis stroom van wat de windmolen opwekt. De stroom komt direct van je eigen windmolen, dus 100% groen. En als het windstil is krijg je groene stroom bijgeleverd via Greenchoice tegen het reguliere tarief.

Klinkt goed, toch?! En stiekem is het ook best stoer om te kunnen zeggen dat je een stukje windmolen bezit. Dus hebben we ons ingeschreven om 2 Winddelen te kopen. Gelukkig kwamen er met ons vele anderen die dit ook een goed idee vonden en de inschrijving zat binnen no-time vol. Goed bezig Nederland!

Helaas zo goed bezig dat er teveel inschrijvingen waren voor de hoeveelheid molens die de Windcentrale tot nu toe heeft. We staan nu bovenaan de reservelijst te wachten tot er een nieuwe windmolen bij komt. Wie heeft er een windmolen te koop?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *