Duurzaam ongesteld

Iedere maand weer hetzelfde liedje, een prullenbak vol met maandverband, tampons en inlegkruisjes. Hoeveel afval zou dat per jaar opleveren? Ik wil een aantal methoden voorstellen om duurzaam ongesteld te kunnen zijn waarbij je helemaal geen menstruatie-afval meer hebt!

NienkeEen menstruatiecup is een soort bakje gemaakt van kunststof die je net zoals een tampon in kunt brengen en een aantal uur kan dragen. Maar het beste aspect van deze cup is dat je hem wel 5 jaar kan gebruiken! Je kunt de cup maximaal 8 uur dragen en daarna kan je hem gewoon leeg gooien in de wc, schoonmaken onder de kraan of met een wc papiertje en weer inbrengen. Je hoeft dus nooit meer wat weg te gooien! Je voelt de cup niet, je kan ermee sporten en eigenlijk alles mee doen wat je met een tampon ook kan. De bekendste cups zijn ongeveer 30 euro wat in vergelijking met een doosje tampons best prijzig is, maar duurzaamheid vraagt vaak om een investering zodat je later minder hoeft uit te geven.

Mijn eigen ervaringen met een menstruatiecup zijn heel goed. Je moet er wel aan wennen en het inbrengen vergt wat oefening, maar dit is in mijn ogen niet anders dan het leren inbrengen van een tampon: dat vergt ook tijd en oefening. De cup lekt niet als hij goed ingebracht is. Ik heb de cup zonder problemen gedragen tijdens het hardlopen en zwemmen.

Naast menstruatiecups heb je ook duurzaam maandverband en inlegkruisjes, gemaakt van ademend katoen of een andere natuurlijke stof. Het maandverband en de inlegkruisjes van de drogist hebben namelijk allemaal kunststof of plastic aan de onderkant om hem aan je broekje te plakken. Hierdoor kan je vagina niet ademen en kan hij zich moeilijker reinigen waardoor er branderigheid, jeuk of vervelende geurtjes kunnen ontstaan. Ook zijn deze materialen vaak stug en vormen zich moeilijk naar je lichaamsvorm. De stoffen van de duurzame maandverbandjes en inlegkruisjes voelen zacht en comfortabel aan en vormen zich naar je lichaam.  Ook deze maandverbandjes en inlegkruisjes zijn wat prijziger dan bij de drogist maar je kunt ze keer op keer wassen en daardoor wel drie tot vijf jaar blijven gebruiken.

Zelf heb ik de maandverbandjes of inlegkruisjes nog niet geprobeerd maar ik ga ze zeker een keer aanschaffen. Katoen en Ko is een fijne webshop die veel informatie bevat en deze producten verkoopt (www.katoenenko.nl). Dit is zeker niet de enige plek waar je deze spullen kan vinden dus zoek vooral naar een winkel of webshop die jou bevalt! Meer informatie is veel te vinden op Engelstalige websites en de websites van de verschillende merken. 

One thought on “Duurzaam ongesteld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *