Een nieuw leven voor afgedankt voedsel

Een derde van de voedselproductie wordt verspild! Een groot deel van het afval dat geproduceerd wordt komt van gewone huishoudens. Dit omvat niet alleen de verpakkingen van alle producten die we kopen, maar ook veel etenswaren die bedorven of over de datum zijn. Dit zorgt niet alleen voor veel afval wat verwerkt moet worden, maar is ook erg zonde omdat er veel goed voedsel verspild wordt.

Zonde om weg te gooien
Voor het maken van voedsel is veel nodig: fabrieken, landgoed, machines, etc. Met het verspillen van voedsel wordt dus ook veel materiaal, grond en tijd verspild: zonde! Er zijn veel redenen waarom voedsel wordt weggegooid. Het gebeurt vaak dat je, door bijvoorbeeld een reclamestunt, veel meer koopt dan dat je opeet. Zonde van het eten maar ook zonde van je geld. Ook gooien veel mensen, maar ook supermarkten, producten weg die over datum zijn maar nog prima te eten zijn. Uiterste houdbaarheidsdata worden steeds korter gemaakt door de producten omdat ze op deze manier meer verkopen en omdat ze bang zijn voor aansprakelijkheid als een product toch wat eerder bederft dan gedacht.

De laatste tijd springen er steeds meer initiatieven uit de grond die iets doen tegen deze verspilling. Een aantal van deze initiatieven is direct op de consument gericht. Zo heeft Milieu Centraal de weggooitest ontwikkeld om mensen te laten inzien wat ze nu eigenlijk allemaal weggooien en hoe ze dit kunnen aanpakken. Veel mensen hebben de laatste tijd ook een eigen moestuintje. Hartstikke leuk! Maar wat nou te doen als je tuintje zo succesvol is dat je een overschot aan groente hebt? Zonde om weg te gooien. Het initiatief ‘Groenten Ruilen’ heeft een site ontwikkeld waarbij je je jouw overgebleven groenten kan ruilen met andere mensen die een moestuin hebben in jouw omgeving.

Het redden van weggegooid voedsel
Andere initiatieven richten zich op het redden producten die anders zouden zijn weggegooid. Damn Food Waste organiseert 29 juni een grote gratis warme lunch voor 5000 mensen op het Museumplein in Amsterdam, waarbij ze het voedsel gebruiken wat anders in de vuilnisbak zou zijn beland. Een andere initiatief, Kromkommer, richt zich op het weggooien van afgekeurde groenten zoals komkommers die te krom zijn en daarom niet ‘mooi’ staan in het schap. Zij zorgen ervoor, samen met telers en andere ketens, om deze groenten alsnog in de winkel te krijgen of in de keukens van restaurants. Er zijn ook initiatieven die het afval aanpakken wat niet meer eetbaar is maar nog wel gebruikt kan worden. Een goed voorbeeld hiervan is het merk GRO wat onder andere koffiedik uit de horeca verzamelt en hieruit eetbare paddenstoelen laat groeien.

Sommige mensen pakken de verspilling wat radicaler aan. Sinds kort zijn er steeds meer mensen die Dumpster Diven, oftewel eten halen uit de afvalbakken van supermarkten. Veel jongeren die wat krap bij kas zitten maar ook oudere mensen die gewoon tegen verspilling zijn redden eten uit de supermarktcontainers. Soms is het niet te geloven wat supermarkten weg doen. Er worden containers vol met pakken frisdrank gevonden maar ook prima fruit wat een half uur eerder nog in de supermarkt lag!

Begin bij jezelf
Als je zelf minder afval wilt gaan produceren hoef je natuurlijk niet gelijk de container in te duiken. Er zijn veel simpelere dingen die je kan doen om je verspilling tegen te gaan. Zelf winkel ik altijd met een boodschappenlijstje, zodat ik geen spullen koop die ik niet nodig heb. Soms laat ik mij verleiden door aanbiedingen, maar ik probeer dan diezelfde week nog iets te koken met de producten die ik nog heb. Ook weeg ik altijd mijn eten goed af zodat we precies genoeg hebben voor ons avondeten en bijna nooit wat hoeven weg te gooien. Op deze manier heb ik minder afval en het is ook nog eens goed voor mijn portemonnee!

Handige links

De weggooitest van Milieu Centraal: www.weggooitest.nl

Groenten Ruilen: www.groenteruilen.nl

Damn Food Waste: damnfoodwaste.com

Kromkommer: /kromkommer.wordpress.com

Een artikel over dumpster divers: www.duurzamestudent.nl/detail/posts/11939/eten-uit-de-vuilnisbak

GRO: www.gro-holland.com

Op de site van de Allerhande kan je recepten zoeken op product. Zo kan je makkelijk een recept zoeken bij de producten die je nog in de kast hebt liggen: www.ah.nl/allerhande/recepten/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *