Naar buiten

Terwijl ik naar mijn werk fiets zie ik opeens een grote bonte specht voor m’n neus, terwijl ik ondertussen een tjiftjaf hoor zingen. En als ik weer naar huis ga, staat er prompt een buizerd naast me. Ja, ik geloof dat ik wel mag zeggen dat ik bij bezoekerscentrum De Hoep, in het Noord-Hollands Duinreservaat, een van de leukste bijbaantjes heb. En niet alleen om zelf van de natuur te kunnen genieten; juist ook om anderen te stimuleren meer de natuur in te gaan. Want de krantenberichten over kinderen die niet meer buiten spelen en scholen die met hun klassen niet meer de natuur in gaan maken me treurig. En dat geldt evenmin voor de berichten over hoe gehaast we zijn als mens. Dat blijkt wel: de man die mij snel voorbij ging heeft die specht helemaal niet gezien. Laat staan dat hij een tjiftjaf kan onderscheiden van andere vogels (en misschien hoort hij de vogels überhaupt wel niet).

Hulpboswachter_smal

De natuur is zo fascinerend en rustgevend, en toch lijkt het soms alsof mensen er geen oog meer voor hebben. Of geen tijd. Jammer, want je hoeft echt niet 3 vogelgidsen en een overzicht van alle flora en fauna in de aanslag te hebben om te kunnen genieten van de natuur. Een simpel wandelingetje kan ook al heel rustgevend werken. Bioloog Matthijs zegt in het ‘Naar Buiten Boek’ van Flow dat dit komt omdat de natuur niet oordeelt en er ook niks van je verwacht wordt. Je kunt er dus gewoon zijn en je hoeft nergens aan te voldoen. Ideaal toch? En het leukste vind ik dat je steeds weer nieuwe dingen ontdekt en leert. Dus uiteindelijk hoor je die tjiftjaf vanzelf wel. Je zou eens kunnen beginnen om met een rugzakje van De Hoep op pad te gaan met je kinderen, neefjes en nichtjes of de buurtkinderen. De rugzak huur je en bevat een wandeltocht met onderweg allemaal leuke opdrachtjes waar je als volwassene stiekem ook nog best wat van kan leren. Of ga naar een van de duiningangen en kies een paaltjeswandeling uit.

Voor meer informatie, zie: www.pwn.nl en klik op natuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *