Is de Streekbox een “streek box”?

Zaterdag met de lunch zou de Streekbox langs komen. In de bevestiging die ik kreeg stond 11.56 uur, een hilarisch precieze tijdsaanduiding. Tot mijn verbazing was de streekbox erg precies, en zelfs een klein beetje op tijd!

streekbox

De streekbox is een doos met streekproducten van het seizoen, die thuisbezorgd wordt. Minimaal 15 stuks (brood, groenten, fruit, zuivel en speciale dingen zoals vruchtensap) en ze zijn te krijgen in een vlees-variant en een vegetarische variant. Meer te vinden hier.

Met de streekbox zat ook een paklijst waar ook nog eens op te zien was waar alle producten vandaan kwamen. Qua seizoen met aardbeien en rabarber was het overduidelijk lente, maar wat duidelijk werd was dat de streekbox zelf ook nogal wat kilometertjes had gereden. De producten komen voornamelijk uit het Groene Hart en de streekbox komt uit Zoetermeer. (70 km van Castricum)

De Streekbox is een initiatief van Marinus Kooij, Patrick Dost, Bastiaan Meijer en Mathijs Visser die kansen hebben gezien op het gebied van Lokaal voedsel. Wie kent de boer nog? Waar is de oorsprong van je eten? Daar zagen ze een gat in de “markt” en gingen ze vanaf maart 2012 van start.

Qua transparantie is de streekbox een lichtend voorbeeld, het werkt verfrissend door bij ieder product duidelijk te laten zien welk bedrijf het heeft gemaakt. Het maakt de boeren zichtbaar. Streekbox zelf wil naar een landelijke dekking en probeert nu een nieuwe basis te vinden om het zuiden en oosten van het land dezelfde “deal” te geven als groot-Randstad.
Conclusie

Voor diegene die graag echter alleen maar lokale producten koopt (zoals brood bij de lokale bakker, of groeten bij de boer aan de rand van het dorp) is de Streekbox niet echt geschikt. Wellicht als aanvulling als diegenen toch al erg bewust bezig zijn. Voor die mensen zou het fijn zijn als de Streekbox nog lokaler kan gaan. Is de Streekbox echt een doos uit de buurt? Nee. Geeft het boeren een gezicht? Ten dele, aangezien voor Castricum (en deze regio) het Groene Hart nog steeds erg ver is.

Maar voor iedereen die geregeld naar de supermarkt gaat en nooit echt ziet waar het allemaal vandaan komt is de Streekbox een uitkomst. Het gemak dient die mens en warempel, met één doos heb je zomaar een tweetal dagen voorraad. Heerlijk.

Meer van dit soort initiatieven:

De krat (de eerste vanaf 2010 en in een houten kratje!) www.dekrat.nl

HelloFresh (levert op maandagavond in castricum en werkt meer vanuit recepten) www.hellofresh.nl

De Groene Bak speelt met het idee om een Castricums/Limmens/Akersloot streekbox te creëren. Wat zou daar bijvoorbeeld in moeten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *