Een nieuwe poging met het boek over de Makkelijke Moestuin.

Mijn vorige moestuin was mislukt zoals jullie in mijn vorige blogpost konden lezen. Ik kwam toen de website van de Makkelijke Moestuin tegen en dat leek mij wel wat! De site was leuk geschreven en zo’n Makkelijke Moestuin leek ook helemaal niet zo moeilijk om te maken dus ik besloot dus het boek te kopen. Een paar dagen later plofte het boek neer op de deurmat (eigenlijk stiekem niet op mn mat, want mn brievenbus zit niet in de deur).

Het boek is inderdaad erg leuk geschreven. Er staat in duidelijke stappen uitgelegd hoe je een MM (Makkelijke Moestuin) moet aanleggen en wat voor groenten er wel en niet in een MM kunnen groeien. De tekst is losjes geschreven en ook veel ervaringen van Jelle (de schrijver) zijn op een leuke manier beschreven. Ik moest vooral lachen om het stukje over slakken en het bierpotje:

“In elk artikel over slakkenbestrijding vind je het bakje met bier wat je moet ingraven. De beesten zouden erin vallen en verdrinken. Dat geldt dan blijkbaar niet voor de slijmerige beesten in mijn tuin! Ze komen er op af, dat wel. Vallen ook nog in het bakje, drinken van het bier en klimmen er vervolgens heel wat vrolijker uit. Om dan alsnog mijn sla te verorberen! Het bier drink ik dus voortaan zelf wel op!”

Een mooie dag, een goed begin.
Toen was het Hemelvaartsdag: Het zonnetje scheen, Thomas (mijn vriend) en ik waren vrij, dus we besloten dat dit wel een goede dag zou zijn om te beginnen met de Makkelijke Moestuin! Vol goede moed stapten we in de auto op weg naar de Gamma in Beverwijk. Bij de Gamma zouden ze kant en klare MM bakken in de aanbieding hebben! Dat zou helemaal mooi zijn. Jammer genoeg waren meer mensen op het idee gekomen om een MM te maken want alle bakken waren op. Niet getreurd want ik heb een handige vriend dus we besloten de MM zelf te gaan maken.

Het MM boek zei dat sloophout (steigerhout e.d.) of tuinhout het beste zou zijn. Je moet alleen niet de geïmpregneerde versie (dat groenige hout) nemen want die chemicaliën gaan in je groenten zitten en dat wil je natuurlijk niet. We kozen dus voor een duurzamere versie: Larikshout. Voor het raster kochten we een paar latjes en voor het klimrek verwarmingsbuis en tuingaas. Verder kochten we nog een worteldoek voor eronder want naast de plek van de moestuin staat een soort struiken die blijkt nogal de neiging te hebben om met zijn wortels via de onderkant je bak over te nemen.

De invasie der slakken
Eenmaal thuis aangekomen gingen we gelijk aan de slag. Uiteindelijk bleek dat we meer hout hadden dan we dachten dus we konden nog zes extra vakken er bij maken. Thomas is gelukkig heel handig en heeft kisten vol gereedschap en schroefjes liggen dus de bak zat snel al in elkaar. Ondertussen maakte ik het stukje tuin vrij van onkruid en van een kolonie slakken. Die waren daar zeker alvast gaan verzamelen toen ze het woord ‘Moestuin’ hoorden. Jammer jongens maar geen slakkenfeestjes in mijn moestuin! Daarna legden we nog een worteldoek onder de bak met een aantal stoeptegels er op om het binnendringen van Buurman Struik te voorkomen.

Bij het toevoegen van de MM mix kwamen er achter dat we te weinig hadden. We hadden dan wel de bak vergroot maar niet meer vulling hiervoor gekocht.. Gelukkig is Heemskerk niet heel ver weg dus we haalden snel nog een aantal zakken en een klein uurtje later was de bak gevuld! Nog eventjes aan de slag met het maken van het klimrek (voor de tomaten, courgettes en boontjes) en de Makkelijke Moestuin was klaar! We spanden nog een stuk tuingaas over de bak heen tegen de katten van de buren en dat was maar goed ook want een dag later stond de 10 cm die niet afgedekt was al vol met kattenpoten!

Klaar is kees! Op naar de volgende stap: De zoektocht naar leuke zaadjes.

One thought on “Een nieuwe poging met het boek over de Makkelijke Moestuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *