Van Mislukte Moestuin naar Makkelijke Moestuin

Vorige zomer heb ik een poging gedaan tot het beginnen van een moestuin. Ik woon in een appartement in een boerderij. Dan zou je denken; veel grond! Maar nee.. de boerderij is omgeven door een groot grasveld, maar dit is gemeentegrond. Je zou er wel stiekem een moestuin kunnen beginnen, maar helaas hebben we in Castricum overactieve grasmaaiers die een stuk of drie keer per week het gras komen maaien. Wel hebben we klein strookje tuin om ons gedeelte van de boerderij heen. Dit is slechts een meter diep dus niet zo heel veel ruimte. We besloten dus maar te beginnen met een binnen-tuin.

De veroveringsdrang van munt
We begonnen met een aantal bakjes in de vensterbank. Eentje met verschillende kruiden, een met wortels en een met tomaatjes en pepers. Ik had me er niet heel erg in verdiept; ik deed gewoon bij elkaar wat leuk was. Kruiden dat past wel bij elkaar zou je denken. Helaas was dat niet het geval, want munt blijkt nogal een veroveringsdrang te hebben en nam de hele bak met kruiden over. Vervolgens besloot meeldauw zich er ook nog eventjes mee te gaan bemoeien en dat was het einde van de kruidentuin.

De aanslag van de nachtvorst
Mijn worteltjes deden het wel goed maar die werden erg klein. We konden ze niet verpotten want dan stoppen ze blijkbaar met groeien. Mijn konijn vond de worteltjes gelukkig wel heel lekker en ze waren ook nog het perfecte formaat voor een dwergkonijn! De tomatenplant en peperplant waren een groter succes. De tomatenplant hebben we uiteindelijk zelfs buitengezet en daar werd hij groter en groter. Na een aantal succesvolle tomatenoogsten besloot het jammer genoeg ineens ’s nachts te gaan vriezen en daar kunnen tomatenplanten blijkbaar niet zo goed tegen. Van de peperplant hebben we een aantal pepertje gegeten maar ook die bleek niet van het koude nachtweer te houden. Tot zover mijn moestuin van vorig jaar dus.

Een Makkelijke Moestuin?
Bij het zoeken naar inspiratie voor De Groene Bak kwam ik de site tegen van de Makkelijke Moestuin. Dit is een site over het maken van een Makkelijke Moestuin! (klinkt logisch). Dit is een kleine moestuin in de vorm van een bak met daarin een vakkenverdeling van vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak kan je met een andere groente beplanten, dus met een standaard bak van 1.20 bij 1.20 heb je al 16 vakken en dus een hele hoop verschillende groenten. Veel ruimte heeft zo’n bak niet nodig, dus ook bij kleine tuinen en balkons is het mogelijk. Bijkomend voordeel is dat je niet veel werk hebt aan het onderhouden, omdat het niet een enorme volkstuin is. Een ander voordeel is de grond die gebruikt wordt in de Makkelijke Moestuin: een mix van compost, turf en vermiculiet. Oftewel: De Makkelijke Moestuin Mix! Die mix heeft weinig onderhoud nodig, dus dat scheelt weer heel wat werk dat je in een gewone moestuin wel hebt: bemesten, schoffelen, omspitten, materialen toevoegen, etc.

Ik ga dus binnenkort een poging doen tot het beginnen van een Makkelijke Moestuin. Een ding weet ik nu alvast zeker: die muntplant komt er niet meer in!

WP_20130509_004

One thought on “Van Mislukte Moestuin naar Makkelijke Moestuin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *